[...] and Metabolism. 2001;281:E197–E206. Tipton et al. (2007) Tipton KD, Elliott TA, Cree MG, Aarsland AA, Sanford AP, Wolfe RR. Stimulation of net muscle protein synthesis by whey protein ingestion before and after exercise. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism. 2007;292:E71–E76. doi: 10.1139/H09-006 Fujita et al. (2009) [...]
[...] mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg przestarzałej [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] Hypertrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008813/ 15.Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 16.Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, [...]
[...] Lindsay S. Macnaughton “The response of muscle protein synthesis following whole‐body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” Ralf Jäger,corresponding author1 Joshua E Dudeck,2 Jordan M Joy,2 Ryan P Lowery,2 Sean A McCleary,2 Stephanie MC Wilson,3 Douglas S Kalman,4 Jacob M [...]
[...] controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ Linda E Mignone, Tongzhi Wu, Michael Horowitz, and Christopher K Rayner “Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes?” Tufano JJ1, Conlon JA, Nimphius S, Oliver JM, Kreutzer A, Haff GG. “Different Cluster Sets Result In Similar Metabolic, [...]
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach już widać szał świątecznych zakupów. Trudno jest Ci znaleźć prezent dla bliskiej osoby, która ćwiczy na siłowni? Nie martw się! Stworzyliśmy listę najlepszych gadżetów i upominków, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę! W dodatku kupując niektóre z nich w naszym sklepie internetowym, [...]
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów białek, niektóre lepiej, inne gorzej nadają się dla sportowców. Istnieją w końcu specjalne rodzaje odżywek białkowych, których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. [...]
[...] Mazo, and Flair José Carrilho “Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/#!po=9.01639 “Partial chemical and functional characterization of milk whey products obtained by different processes” http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100009
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]
[...] Sanghee Park, David D. Church1, Gohar Azhar, Scott E. Schutzler1, Arny A., Ferrando1 & Robert R. Wolfe „Anabolic response to essential amino acid plus whey protein composition is greater than whey protein alone in young healthy adults” Journal of the International Society of Sports Nutrition [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] Lindsay S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]
Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]